Programul nostru de dezvoltare neuromotorie

Programul de terapie in care e inscrisa Cati (si de care noi, dupa 3 luni, suntem multumiti, pentru ca am vazut progrese la ea) este un program de dezvoltare neuromotorie complex. Eu nu sunt terapeut, si nu pretind ca sugestiile mele sa fie luate „litera de lege”, ba chiar va recomand sa intrebati pediatrul cu privire la anumite exercitii daca va ridica semne de intrebare. Dar NACD nu este accesibil oricui (o data din motive financiare, si a doua oara pentru ca cere o cunoastere destul de precisa a limbii engleze), si anumite exercitii am impresia ca ar fi oricum recomandate in cadrul programului. Din aceasta cauza, cu motivatia de a veni in ajutorul parintilor copiilor cu nevoi speciale, voi face o lista cu exercitii utile copiilor cu retard psihomotor. Mai multe articole despre neurodevelopement puteti citi aici.

NACD urmareste dezvoltarea copilului pe 6 planuri- motricitate grosiera, motricitate fina, limbaj, plan auditiv, plan vizual, tactilitate. Sunt 7 etape pe care un copil trebuie sa le parcurga la toate cele 6 domenii, pentru a atinge normalitatea. Pentru a trece de la un nivel la altul Cati face multe exercitii, de 2,4 sau 8 ori pe zi, pret e 1,2, sau 3 minute fiecare- dureaza cam 4 ore un program complet, iar noi am cerut program scurt (!).

Las cateva exemple de exercitii pentru fiecare domeniu de dezvoltare:

1. Motricitate grosiera: la inceputul programului Cati putea sa se rostogoleasca in ambele directii si ridica cumva capul. Acum reuseste sa faca miscari de tarare pe plan inclinat in jos, daca o apucam de maini se ridica singura in fundulet. Reuseste sa se ridice in patru labe, dar nu mentine pozitia, in speta pentru ca nu controleaza bine miscarea capului. Pentru aceste realizari este responsabila si kinetoterapia pe care o facem de cateva ori pe saptamana de la 3 luni (cu pauze de vacanta sau de boala).

Cati are de facut urmatoarele exercitii:

  • Tarare cu ajutor
  • Tarare pe plan inclinat (noi o punem in jos, dar ar trebui in sus- mai lucram la asta- de abia am reusit sa facem planul)- mai multe despre planul inclinat aici si aici.
  • Timp pe podea pe burta, cu ajutorul unui dispozitiv care o impiedica sa se rostogoleasca- un articol despre importanta tararii si a mersului de-a busilea, si un altul despre cum poti sa incurajezi copilul sa se tarasca. Despre importanta statului pe burtica am scris mai pe larg aici.

2. Motricitate fina:

Cati a avut un reflex de prindere foarte slab si manutele foarte hipotone, desi a apucat jucariile destul de devreme deschidea imediat palma si le lasa sa cada. Nu suntem cu totul ok la capitolul asta, insa a invatat sa dea drumul jucariei din mana la comanda (deci controleaza ea miscarea) si o poate tine mai  mult timp in manuta.

Pentru aceasta am facut multe exercitii de prindere si lasare a obiectului din mana, folosind un obiect cilindric, ca un maner de surubelnita. Cate ceva despre asta aici.

3. Limbaj:

Am cautat sa stimulam limbajul receptiv, facand exercitii cu flashcards. Dupa doua luni de exercitii, Cati reuseste sa apuce, la cerere, un obiect din doua aratate in imagini, sa raspunda la comenzi simple de genul „Trage-l pe tata de nas” „Ia-o pe mama de mana”, si a inceput chiar sa bata din palme (uneori, cand e odihnita si pe faza), cand ii cerem sa faca „Bravo”. De asemenea, ii spunem alfabetul de patru ori pe zi, ceva de genul A-albina, B-bunica. etc.- cu pauze ca si cum i-am da timp sa spuna si ea dupa noi. Cateva sfaturi pentru stimularea timpurie a limbajului puteti citi aici.

4. Vizual:

Cati are multe probleme din acest punct de vedere, in primul rand fiziologice: cataracta bilaterala, coloboma, microftalmie- insa zareste, urmareste cu privirea, diferentiaza. Pentru ca isi foloseste mai mult vederea periferica, avem exercitii care sa intareasca muschii ochiului, sa stimuleze vederea maculara si de focalizare (acesta din urma este foarte simplu- video-uri interesante pentru copil, puse pe un ecran mic, de genul telefon- de 8 ori pe zi). Aici puteti gasi cateva exercitii simple pentru imbunatatirea functiei vizuale.

5. Auditiv:

Aici Cati sta cel mai bine, auzul e normal, de aceea nici nu avem exercitii pentru asta.

6. Tactilitate:

Pentru maini si picioare- presiune profunda si stimulare tactila. Mai multe explicatii puteti citi aici.

Pentru fata- stimularea muschilor fetei si a nervilor trigeminali.

Pentru gura- stimulare bucala.

Pentru stimularea vestibulara, leganarea intr-un hamac sau o patura, de doua ori pe zi timp de 2 minute este un bun exercitiu.

Despre un program de terapie Doman puteti citi aici. Cronica unei recuperari prin aceeasi metoda- aici. Informatii interesante despre metoda Doman puteti citi si aici.

Nu toate exercitiile se preteaza la toti copiii si unele pot fi daunatoare daca nu sunt aplicate corect, de aceea sfatul meu este sa apelati la un specialist. Am vrut totusi sa va arat un model de terapie care la noi a dat rezultate. Mai este un baietel in Romania inscris in programul NACD (cu rezultate deosebite in mai putin de un an), si sora lui a explicat cum se poate intra in program aici.

7 gânduri despre „Programul nostru de dezvoltare neuromotorie

  1. Pingback: Raluca si ingerasii ei « pitici dar voinici

  2. Pingback: Programul NACD « Caiet pentru casa mea

  3. Pingback: Concluzii dupa doi ani de NACD | Caiet pentru şcoala de...acasă

  4. Buna!
    Care mai este evolutia fetitei dvs.? Mai este inclusa in progranul NACD? Va rog mult, in masura in care timpul va permite, as dori mai multe detalii pe privat referitoare la acest program, inclusiv costurile pe care le presupune.
    Stiti cumva daca exista varianta tradusa in limba romana a cartii lui Glenn Doman, „What to do About Your Brain Injured Child (Ce să faci pentru copilul tău cu leziuni cerebrale)”? Daca da, unde o pot gasi?
    Va multumesc anticipat pentru raspuns!
    Multa sanatate!

    • Cati a luat o pauza oficiala (suntem in vacanta din cauza sarcinii mele) dar planuim sa revenim in NACD in MAi, si pana atunci cineva ne ajuta sa implementam programul, deci lucreaza. ,In continuare consider ca este cel mai bun lucru pe care l-am facut pentru ea si nu vrem sa renuntam pe termen lung. Un copil tipic cu T13, la 4 ani, este la un nivel de 3-7 luni in cel mai bun caz. Cati are aproape 4 ani si ca nivel de dezvoltare este intre 9-12 luni (cunoastem multi copii mai mari care nu reusesc sa faca ce face ea, atat pe plan motor- mers in 4 labe, ridicare in picioare, mers pe langa mobila) cat si cognitiv (sa recunoasca imagini, sa se recunoasca in oglinda, sa raspunda la comenzi, sa se joace cu jucariile, sa puna in recipiente obiecte). E foarte putin fata de un copil tipic, e grozav pt un copil cu T13 plina. CAt despre taxele NACD, evaluarea initiala este 950 de dolari, taxa lunara ulterioara, din cate stiu, e 260 de dolari. Poate parea mult 260 de dolari, dar stiu arinti care platesc mult mai mult decat atat pentru kineto si logopedie si terapie ocupationala, acolo unde gasesc terapeut, ori programul NACD e mult mai complex si mai intens, include terapie vizuala, prin sunete (gen Tomatis), sfaturi de nutritie si toate celelalte. Nu este necesara alta terapie pe langa NACD, decat daca recomanda ei in mod special, cum ne-au recomandat noua terapia craniosacrala. Am lasat adresa de e-mail la celalalt comentariu, daca vreti mai multe detalii.

Lasă un comentariu