Evaluarea initiala in programul NACD

Pe 22 mai 2012 am avut prima evaluare in cadrul programului NACD, care ne permite sa vedem starea Ecaterinei si care sunt exercitiile pe care ea trebuie sa le faca.

Evaluarea a facut-o Bob Doman, care mie personal mi-a lasat o impresie excelenta. Este un om cald dar realist, care pune tot sufletul in ceea ce face si pe care il intereseaza in primul rand binele copilului. Nu se impiedica in etichete. Mi-a spus, atunci cand l-am intrebat cum crede ca va evolua Cati vis-a-vis de diagnosticul ei, ca pentru el diagnosticul exista doar o secunda, atunci cand il aude prima oara. Apoi ia copilul ca atare, si porneste sa-i rezolve problemele lui personale, sa ii descopere propriul lui ritm si potential. De aceea programul NACD al unui copil nu poate fi transferat altuia, pentru ca este construit pe problemele specifice ale copilului respectiv.

Dintre problemele Ecaterinei, s-au evidentiat urmatoarele:

  • nu foloseste decat vederea periferica in cea mai mare parte, si am primit exercitii menite sa o ajute sa focalizeze;
  • creierul ei nu percepe bine partile corpului, de aceea nu le poate folosi sau coordona cum se cuvine; vom face exercitii care sa o ajute sa isi „simta” corpul pentru a-l putea coordona de la nivel central;
  • vom face exercitii prin care va invata sa se tarasca (si pentru ca ea are tendinta de a se deplasa prin rostogolire, avem de confectionat un dispozitiv special care sa o impiedice sa se rostogoleasca, si sa o stimuleze sa se tarasca);
  • vom face exercitii pentru stimularea aparatului vestibular si de stimulare senzoriala;
  • vom face exercitii pentru stimularea cognitiva;
  • vom face exercitii pentru ca Ecaterina sa poata vorbi la un moment dat.

Toate aceste exercitii se fac cu o anumita durata si frecventa (de un anumit numar de ori pe zi, un anumit numar de minute) si doar atunci cand sunt facute cu consecventa sunt eficiente.

Noi am semnat o clauza de confidentialitate, de aceea nu putem trimite mai departe exercitiile persoanelor interesate, insa voi face un update preiodic asupra progreselor Ecaterinei, pentru ca voi sa puteti urmari eficienta programului.

Am citit de curand un articol in care metoda Doman era considerata metoda cu cele mai bune rezultate in recuperarea persoanelor cu dizabilitati. Merita investigata daca sunteti interesati si indepliniti urmatoarele conditii:

1. Sunteti dispusi sa lucrati din greu, zi de zi, luna de luna cu copilul;

2. Cunoasteti limba engleza bine;

3.Va permiteti sa investiti ~220 de dolari lunar in terapia aceasta, in afara de cei 950 de dolari, cat este evaluarea initiala.

Au programe execelte pentru copii cu paralizie cerebrala, autism, sindrom Down. Merita sa aruncati o privire peste marturiile  parintilor si sa va abonati la newsletter-ul lor.

Va pot raspunde la intrebari daca, bineinteles, stiu raspunsul 🙂

10 gânduri despre „Evaluarea initiala in programul NACD

  1. Mult succes! Ma bucur pentru voi ca ati reusit sa intrati in program. Am citit destule despre metoda Doman si rezultatele ei minunate, dar nu am reusit sa pun informatiile cap la cap pentru a-mi „inregimenta” fata (de traversat oceanul nu putea fi vorba….) Abia astept sa aud de primele voastre progrese. Va pupam.

    • Luana, nu stiu cat are fetita ta, dar ei primesc copii la orice varsta si nu trebuie sa mergi nici macar pana in Anglia. Fac evaluarile si pe skype. Daca te interesaza metoda, sau vrei sa o recomanzi cuiva, ma traduiesc sa raspund la toate intrebarile!

  2. Am citit cu mare interes povestea voastra si sunt interesata sa aflu mai multe detalii privind aceasta metoda. Baietelul meu, Andrei (15 luni), s-a nascut cu sindrom down si as dori sa aplic si eu aceasta metoda. Care sunt primii pasi pe care trebuie sa-i fac? Cum ati procedat pentru evaluarea initiala? Imi puteti da mai multe informatii referitor la program (ce anume implica: tratament medicamentos, exercitii de stimulare ,etc).

    Astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra!
    Mirela Iordanoaia

  3. Pingback: Concluzii dupa doi ani de NACD | Caiet pentru şcoala de...acasă

  4. Buna ziua dragii mei tuturor.
    Da , cunosc de mult aceste forme tipuri de Concepte !! !
    Adica, in reabilitare mai bine zis in educarea neuromotorie NU exista alta cale decat ..de acesta ptr toti in cadrul tuturor conceptelor ( Vojt NTD Bobath, castilo Morales, M Rood , Doman -Delcato, stcstc ) la asa zisa zero „”O „” miscare >> indiviualizat pe copil, cu Familia impreuna hoome programe ,dar si cu Specialist inainte pana obtine independenta totala !!
    in toate componentele vietii ..
    Eu insa m-am referit pe FB doar la la motricitatea grosiera pe poza .( adica ( aceea sustinere si sa faca pasi !!) . Care nu tocmai e acestui NACD !!.. exista sute de teorii insa corpul raspunde doar la provocarea gravitatiei si fara ajutor !!
    Care multi nici in USA inca NU accepta … !
    Personal am facut cercetari si am si Un brevet / Marca Inregistrata „”Step by step spre viitor cu ladita Zoly „”!! loggo ! si stiu despre ce vorbesc ..
    Succes si continuati dar ..mai orientati-va in domeniul motric si in alte directii ..pana NU e tarziu .. de tot ..restul ( cognitia, vorbirea citiul etc se poate oricand dar deplasarea si independenta are o anumita perioada fertila si ft B .. 0-9 ani !!ok
    Succes si multe bucurii cu ganduri alese
    Zoltan Pasztai

    • Nu stiu exact care e comentariul pe FB, dar fetita noastra a facut foarte multe pogrese pe plan motric de când am inceput NACD- s-a tarat pe burta in cross pattern, a inceput sa mearga in 4 labe in cross pattern si acum se ridica in picioare singura si initiaza pasi laterali. Eu cred ca suntem pe drumul cel bun. Multumesc de incurajari!

  5. Buna
    Ma intereseaza si pe mine acest program dar as vrea sa stiu mai multe. Engleza mea este buna ( noi locuim in anglia de 5 ani dar nu pot spune ca stiu la nivel avansat, adica nu stiu chiar tot). Oareas avea sanse sa ma accepte? As vrea sa stiu daca acest program este suficient sau implica si alti terapeuti? Si in ce consta? Ma pregateste pe mine ca parinte cum sa lucrez cu copilul?
    M-ar ajuta f mult un raspuns.
    Multumesc.

    • Daca nu te descurci cu engleza, poti apela la un traducator, mai multe familii din Romania fac asa. Costa 950 de dolari evaluarea initiala, 260 de dolari pe luna dupa aceea. Acest program implica exercitii pe kinetoterapie, terapie ocupationala, logopedie, terapie vizuala si auditiva (ceva gen Tomatis). Daca se recomanda alte terapii, cum a fost in cazul nostru terapia craniosacrala, ei iti vor spune. Dar, in majoritatea cazurilor, specialistii NACD iti vor spune sa opresti alte terapii pe care le faceti. TE pregateste pe tine ca parinte sa lucrezi cu copilul, asta e ideea, tu esti cel mai competent sa lucrezi cu copilul tau pentru ca tu ai cea mai mare incredere in potentialul lui si il iubesti cel mai mult. PE langa taxele lunare ar putea fi nevoie sa mai cumperi chestii pe care le folosesti in terapie, ca de exemplu chestii pentru masajul bucal, pentru stimularea tactila (dar, locuind in Anglia, s-ar putea sa nu fie nevoie sa le comanzi din SUA). De asemenea, sunt anumite cd-uri care se folosesc in terapie, pe care ar trebui sa le ai daca ti le recomanda, insa daca vreuna dintre familii (de ex, eu) le avem, ti le transferam fara nici o problema pe gratis, ne lasa sa ne dam materiale unii altora. Pt a intra in program trebuie sa asculti niste cd-uri preliminare, ti le pot da eu, te rog sa imi scrii un e-mail.

Lasă un comentariu