Despre fotografii

Am citit recent ca a fi parinte inseamna mai mult decat a te juca jumatate de ora cu copilul, a cumpara haine dragute la mall sau a avea un pretext pentru a face fotografii frumoase. Eu gasesc, totusi, ca fetita mea e cel mai bun pretext pentru astfel de fotografii. Imi place cand mi se spune cat de draguta e Cati in poze. De altfel, consider aceste poze un dar din partea lui Dumnezeu: eu sunt departe de a fi macar un bun fotograf amator, niciodata nu am stiut sa exploatez aparatul, sa incadrez bine, sa descoper unghiuri in care lumina sa cada avantajos. Dar catava vreme m-am necajit pentru ca pozele Catiushei nu o aratau la fel de dulce si draguta cum o vedeam noi in viata de zi cu zi. Pe de alta parte, aceste poze incapsuleaza si o lectie de dragoste.

Da, pozele sunt asa cum sunt ele- nemodificate si ne-photoshop-ate, dar o prind pe Cati at her very best– si vor fi o amintire pretioasa in viitor. Citeam de curand ceva asemanator:

Only the other day I was shown a passport photograph of somebody I knew. On such occasions it is not generally polite or kind to say, „Oh, what an excelent likeness of you it is!” but rather to murmur comminseratingly, „I would have never recognized that as a picture of you; how simply frightful passport photos make one look!”. Why is that? Simply because the photo of us taken in a harsh, glaring light seems to show up every defect in hard lines and leave no trace of the poorly developed good ones! Everything we would rather people did not notice about us is revealed with unkind proeminence.

…But pay the photographer just a little more in order to have the picture „touched up” and then all your friends will exclaim happily, „Oh, what a perfect likeness of you at your very best!”…In fact [the photographer] is helping us to look as he knows we would really like to be, though not even the most skillfull art can induce beauties which are not there and make it still apear as „a true likeness”. It can, however, cover a multitude of defects and show us an inspiring picture of ourselves as we would really like to be.

What a message there is here for us! Again and again the Gospels reveal the fact that Jesus looked at people in a special way, not concentrating on their filthy rags or horrible leprous flesh, nor on the self satisfied smile of some and the marks of sinful living in others.

(Hannah Hurnard)

Daca noi ne uitam la copiii nostri prin lentile de iubire, cu atat mai mult Dumnezeu, care este dragoste, ne va fotografia prin prisme de iubire. Cred ca si el cauta sa creeze amintiri cu noi din „unghiurile” noastre cele mai bune. Privind asa lucrurile, poate ca nu ne va mai fi teama sa ne apropiem de El si sa ne lasam „fotografiati” de Ochiul Sau.

Va doresc o zi…de imortalizat si pus in rama!

Anunțuri

2 gânduri despre „Despre fotografii

  1. Am aflat despre blogul ‘Fara sa stie, ingeri…’ de pe site-ul ortodoxiatinerilor.ro si m-a impresionat povestea fetitei dumneavostre. Eu sunt studenta la liceu, am 17 ani si sunt fotograf amator. Daca sunteti din Bucuresti, mi-ar placea sa imi pun camera la dispozitia dumneavostra pentru a va oferi cateva fotografii cu Ecaterina, care sa ii reflecte frumusetea si pe care sa le pastrati toata viata. O fac doar din placerea de a fotografia si de a aduce putina bucurie in sufletele altora. Daca doriti, puteti arunca o privire la fotografiile mele aici http://www.flickr.com/photos/ishootpeople2011/ .
    Am citit cateva articole de pe blog si am vazut imaginile cu Ecaterina, care este foarte frumoasa, si chiar ma gandeam ca mi-ar placea sa o fotografiez. Apoi am dat peste articolul acesta si asa m-am hotarat sa va scriu.
    Ii doresc familiei dumneavostra numai de bine.

    • Nicoleta, apreciez foarte mult oferta ta- din pacate nu locuim in Bucuresti 😦
      Iti multumesc pentru toate gandurile bune si cuvintele frumoase despre Cati! Numai bine si tie!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s